Aydın Doğan’ın akaryakıt kaçakçılığı ile suçlandığı POAŞ davası bugün başlıyor.

Aydın Doğan’ın akaryakıt kaçakçılığı ile suçlandığı POAŞ davası bugün başlıyor. 6.3 milyon dolarlık vergi kaybına neden olmakla suçlanan Doğan ve üst düzey yöneticileri için 24.5 yıla kadar hapis isteniyor

İş adamı ve Doğan Medya’nın sahibi Aydın Doğan ile birlikte 47 kişinin Petrol Ofisi’nde (POAŞ) örgütlü bir şekilde akaryakıt kaçakçılığı yaptıkları suçlamasıyla açılan dava bugün başlıyor. İstanbul 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada, Doğan ile üst düzey yöneticileri hakkında 24.5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nca açılan davada, 2001-2008 yılları arasında Petrol Ofisi’nde (POAŞ) örgütlü bir şekilde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı belirtiliyor.

Şirketin Doğan Grubu’na geçtikten sonra vergi muafiyetinden yararlanmak için Ukrayna ve Rusya gibi AB üyesi olmayan ülkelerden akaryakıt ithalatı yaparak devleti zarara uğrattığı ileri sürülüyor.

İŞTE SUÇLAMALAR

Doğan Grubu’nun eksik ithalat vergisi ödemek için merkezi Bahamalar’da olan ancak İngiltere’de faaliyet gösteren Point isimli bir şirket kurduğu belirtilerek, 64 sevkıyatta 6.3 milyon dolarlık vergi kaybı yaşandığı dile getiriliyor. Rusya ve Ukrayna’dan yola çıkan akaryakıt gemisi denizdeyken, içindeki mamule ilişkin evrakların değiştirildiği, petrolün İngiltere’den alınıyormuş gibi evrak düzenlendiğine dikkat çekiliyor.

Bu işlemleri Aydın Doğan ve Ersin Özince’nin bilmemesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğu ifade ediliyor. İddianamede, aralarında işadamı Aydın Doğan, Ersin Özince, Hanzade Doğan Boyner, İmre Barmanbek’in de bulunduğu 47 şüpheli hakkında “kaçakçılıkla mücadele kanununa muhalefet”, “resmi belgede sahtecilik”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve üye olma” suçlarından hapis cezaları isteniyor. Doğan ve Özince’nin 8.5 yıldan 24.5 yıla kadar ayrı ayrı hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor. Diğer 45 şüpheli hakkında da çeşitli oranlarda hapis cezaları isteniyor.

POAŞ DAVASINDA NELER YAŞANDI?

POAŞ’taki akaryakıt kaçakçılığına ilişkin soruşturma, 2008’de Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi’ne 23 Ekim’de yapılan bir ihbarla başlamıştı. Körfez Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma dosyası, Petrol Ofisi’nin merkezi İstanbul Şişli’de olduğu için Şişli Cumhuriyet Savcılığı’na gönderildi.

Şişli Savcılığı’nın Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na taşınmasıyla soruşturmaya İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı devam etti. Soruşturma kapsamında, SPK ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı rapor hazırladı. SPK raporunda, yapılan işlemlerde gümrük mevzuatına aykırılık tespiti yapıldı. Gümrük müfettişlerinin hazırladığı raporda ise gümrük kaçakçılığı suçu işlendiği kaydedildi.
Fatih Ulaş/Sabah