Geçmişte teknoloji devi Apple’da çalışan bir mühendis, Çin, Rusya ve İran için “teknolojik gelişmeler ile ilgili bilgi sızdırma” iddiasından suçlu bulundu. Söz konusu bilgisi sızdırıldığı iddia edilen teknolojik gelişmeler arasında otonom sistemlerin (self-driving) olduğu öne sürüldü.

Adalet Bakanlığı Ulusal Güvenlik Birimi başkanı Matt Olsen konu ile ilgili gazetecilere verdiği demeçte “Düşmanlarımıza hassas teknolojiklerimize aktarılan veri akışını durdurmak için ABD yasalarını uygulama konusunda tetikte duruyoruz. Gelişmiş araçların düşmanların eline geçmesini önlemek için elimizden geleni her şeyi yapacağız” dedi.

35 yaşındaki eski Apple mühendisi Weibao Wang’in 2016 yılında Apple’a işe alındığı belirtildi. İddianameye göre Wang, 2017 yılında Apple’dan istifa etmeden önce Çinli bir şirkette, kendi kendine giden araba geliştirmek için anlaştı ancak Apple’a yeni işini bildirmeden önce yaklaşık 4 ay daha çalışmaya devam etti.

Adalet Bakanlığı, Wang’in Apple’daki son gününden sonra, şirketten ayrılmadan önceki günlerde büyük miktarda özel verilere eriştiğini söyledi. Öte yandan Wang’in evi 2018 yılında arandığında konutundan “büyük miktarda” Apple verisi bulundu.

Apple’ın Project Titan olarak bilinen otomotiv çalışmaları 2014 yılından bu yana ilerliyor. Aralık ayında yayınlanan bir rapor, Apple’ın otomobil için planlanan lansmanının 2026 yılına ertelediğini duyurmuştu.

Apple, söz konusu dava hakkında herhangi bir yorum yapmaktan kaçındı.