Zeytinlikleri imara açma girişimi halkın sert tepkisi sonucu engellenen iktidar şimdi de Tunus’tan zeytinyağı ithal etmek için kolları sıvadı.
Zeytinlikleri imara açma girişimi halkın sert tepkisi sonucu engellenen iktidar şimdi de Tunus’tan zeytinyağı ithal etmek için kolları sıvadı. CHP’li Mehmet Tüm, olası ithalatın zeytin üreticisine en büyük kötülük olacağını söyledi
Zeytinliklerin rant alanı haline getirilmesi girişimlerini her fırsatta sürdüren, kamuoyunda yükselen büyük tepkinin ardından ise geri adım atmak zorunda kalan hükümet şimdi de zeytin üreticisini zeytinyağı ithalatıyla bitirme yoluna gidiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Tunus’tan zeytinyağı alabiliriz” açıklamasına tepki gösteren üreticiler, olası bir ithalatın fiyatları düşüreceğini, emeklerinin dalda kalıp iflas edeceklerini bildiriyor.
Zeytin üreticilerinin mücadelesinin öncü isimlerinden olan CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Türkiye’de tarım ve hayvancılığın iktidar eliyle bitirilmek istendiğini, üreticilere düşen görevin Türkiye’yi tarımda ithalata bağımlı hale getiren bu anlayışa karşı mücadeleyi aralıksız olarak sürdürmek olduğunu söyledi.
Bir avuç tüccarı zengin ediyorlar
BirGün’e konuşan Tüm’ün açıklamalarında dikkat çeken noktalar şöyle:
»Zeytinin anavatanı Anadolu’dur. Şu anda en kaliteli zeytin Türkiye’de üretilmektedir. Ama iktidar yıllardan beri zeytin alanlarına göz dikti ve buraları rant alanına çevirmeye çalışıyor. Türkiye’de zeytinciliği bitirip birkaç tane zeytin tüccarını zengin etme çabası içindeler.
»Dışarıdan arpa getirip bir arpa tüccarı, buğday getirip bir buğday tüccarı zengin ediliyor.
‘Üreticiye adeta düşmanlar’
»Şu anda Türkiye’de 3 ila 4 milyon arası kişi, geçimini zeytincilikten sağlıyor. Buna karşın hükümet şu anda yaşamın her alanında olduğu gibi zeytin üreticisine de adeta düşman durumda. Yüzyıllar boyu bu topraklarda yaşayan, üreten ve geçimini bundan sağlayan insanlara yapılacak en büyük kötülük Tunus’tan zeytin-zeytinyağı getirmektir. Bunu Türkiye’deki üreticiler kabul etmez.
Destek yok, köstek var
»Zeytine verilen prim destekleri Yunanistan, Portekiz ve İtalya’nın dörtte biri oranında. İktidara düşen görev zeytin üreticisini desteklemek ve zeytin üreticisinin rekabet koşullarını artırmaktır. Üreticiye destek vermezseniz o üretici yok olup gider. Gelişmiş tüm ülkelerde devlet, üreticiye prim başına destek verir. Ama bizim ülkemizde desteği bırakın, mevcut olanları yok etmeye çalışıyorlar.
‘Bu iktidarla emekçiye rahat yok’
»Üretimden yana olmayan ve tamamen rant çevrelerini destekleyen bir iktidar bu ülkeden gitmediği sürece zeytin üreticileri de rahat etemez, tarım üreticileri de rahat etmez, emekçiler de rahat etmez. Bu iktidar tamamen sermayeden ve rantçıdan yana. Diğer taraftan da KHK’lerle ülkeye adeta zulüm yapılıyor. Bize düşen görev yılmadan, usanmadan bu anlayışa karşı mücadele etmektir.
Tunus rekora koşuyor, Türkiye kan kaybediyor
»Zeytinyağı ihracatında ilk sırayı İspanya alırken, Tunus üçüncü, Türkiye ise beşinci sırada yer alıyor.
» Tunus’ta 80 milyon adet zeytin ağacı bulunuyor ve tarımsal nüfusun üçte biri geçimini zeytinden karşılıyor. Türkiye’de ise 170 milyon zeytin ağacı bulunuyor ve 4 milyona yakın kişi geçimini zeytinden sağlıyor.
»Türkiye’de zeytin üretimi 2002 yılında 1 milyon 800 bin ton seviyesindeyken bu rakam Türkiye İStatistik Kurumu verilerine göre 2016 yılında 1 milyon 730 bin tona düştü.
»Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan Zeytinyağı Sektör Raporları 2017 çalışmasına göre, 2012 yılında 129,5 bin ton zeytinyağı ihraç eden Tunus, 2015 yılına gelindiğinde ihracatını 303 bin tona kadar yükseltti. Tunus Ulusal Yağ Ofisi verilerine göre ise ülke, 2017 yılının ilk yarısında 200 bin tona ulaşan zeytinyağı ihracat rakamına ulaştı. Türkiye’nin zeytinyağı ihracatı ise 2012 yılında 19,4 bin tonken bu rakam 2015’te 14,9 bin tona kadar düştü. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği verilerine göre Türkiye’nin 2016 Kasım-2017 Haziran döneminde yaptığı zeytinyağı ihracatı 32,8 bin ton oldu.
Samandan ete ithalat her yerde
»2017 yılında mazottan gübreye birçok kalemde maliyetleri katlanan çiftçiler ayakta durmakta zorlanırken, hükümetin buna yanıtı ithalatın önündeki tüm engelleri kaldırmak oldu.
»Birçok tarım ürününde yüzde 135 olan gümrük vergisi yüzde 25’e kadar düşürüldü. Ette gümrük vergisi yüzde 40’a, besilik hayvanda yüzde 10’a indirildi. nohutta ve fasülyede ise vergi sıfırlandı.
»Sırbistan’dan ve Romanya’dan et, Bulgaristan’dan saman, Rusya’dan buğday ithal edildi.
»Buğday, arpa, fındık ve mısırda üreticiye Toprak Mahsulleri Ofisi eliyle düşük alım fiyatları verildi.
»Bankalar eliyle borçlandırılan çiftçiler topraklarını terk etmeye zorlandı. Çiftçilerin traktörlerine haciz kondu.
Semih Güven/Birgün