Johnson & Johnson şirketinin bir davacıya 8 milyar dolar tazminat ödemesine hükmedildi.
ABD’de yargı, ürettiği risperidon içeren antipsikotik ilacın erkeklerde meme büyümesi gibi yan etkilere yol açabileceği konusunda kullanıcıları bilgilendirmediği ve buna prospektüsünde yer vermediği gerekçesiyle Johnson & Johnson şirketinin bir davacıya 8 milyar dolar tazminat ödemesine hükmetti.
ABD’nin Philadelphia kentinde görülen davada jüri, ABD’li şirketi Johnson&Johnson’ın (J&J) ürettiği ilacın memelerini büyüttüğünü iddia eden genç adama 8 milyar dolar tazminat ödenmesi yönünde hüküm verdi.
Sputnik’in haberine göre, 26 yaşındaki Nicholas Murray lehine verilen karar, Pensilvanya Eyaleti’nde antipsikotik ilaçlar aleyhine açılan davaların başında geliyor. 2003 yılından 2008 yılına dek söz konusu ilacı kullanan Murray gibi başka hastalar da, kullandıkları antipsikotik ilacın memelerini büyüttüğü gerekçesiyle ilaç şirketine tazminat davası açtı. Kararın emsal teşkil edebileceği düşünülüyor.
DAHA ÖNCE DE CEZA VERİLMİŞTİ
Risperidon içeren antipsikotik ilaç, bir psikolog tarafından Murray’a ‘otizm spektrum bozukluğu’ gerekçesiyle reçete edilmişti. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, yetişkinlerin bipolar ve şizofreni tedavisinde kullanılan söz konusu ilaca 1993 yılında onay vermişti.
Dört yıl önce J&J şirketinin ürettiği ilacın riskleri hususunda kullanıcıları bilgilendirmediği ve ihmalkârlık ettiği gerekçesiyle Murray’a 1.75 milyon dolar tazminat ödenmesine karar verilmiş, ancak temyiz mahkemesi bu miktarı 680 bin dolara kadar indirmişti.
Murray’ın avukatları olan Tom Kline ve Jason Itkin, “Açtığımız diğer davaların jürileri gibi mevcut jürilerimiz de, kârını hastaların güvenliğinden önde tutan bu şirketi cezalandırmıştır. Johnson & Johnson, milyarlarca doları çocukların hayatına tercih etmektedir” açıklamasını yaptı.
Ancak şirketin yetkilileri, uygun görülen tazminatın ödenen ilk tazminata nazaran ‘aşırı’ olduğunu dile getirerek bu kararın temyizde bozulacağından emin olduklarını ifade etti. Ayrıca duruşma sırasında jürinin Risperdal isimli ilacın faydalarını dinlemediğini de ekledi.
Ancak davacılar, şirketin ürettiği ilacın gynecomastia olarak bilinen erkeklerde meme büyümesi vakasına yol açabileceği hususunda kullanıcıları bilgilendirmediği ve buna prospektüsünde yer vermediğini ileri sürüyor.