Spot doğalgaz piyasasında 1000 metreküp gazın referans fiyatı 14 Eylül tarihinde 2 bin 275 lira 26 kuruşla yılın rekorunu kırdı.
Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, en son 1000 metreküp gazın referans fiyatı 15 Ağustos’ta 2 bin 249 lira 21 kuruşa ulaşmıştı.
14 Eylül’de spot doğalgaz piyasasında toplam işlem hacmi 3 milyon 452 bin 550 lira oldu. Bu rakam bir önceki gün 4 milyon 134 bin 876 lira olarak açıklanmıştı.
Spot doğalgaz piyasasında Çarşamba günü 1000 metreküp doğalgazın referans fiyatı 2 bin 275 lira 26 kuruşla yılın rekorunu kırdı. Toplam gaz ticaret miktarı 1 milyon 511 bin metreküp olarak tespit edildi.
Piyasa katılımcıları için dengeleme gazı alış fiyatı 2 bin 343 lira 52 kuruş, satış fiyatı 2 bin 207 lira olarak belirlendi.
Türkiye’ye Çarşamba günü 142 milyon 239 bin 647 metreküp doğalgaz girişi sağlandı. Piyasaya arz edilen gaz miktarı ise 142 milyon 262 bin 970?? metreküp olarak kayıtlara geçti.
Avrupa’da doğalgaz fiyatları rekor tazelemeye devam ediyor
Avrupa’daki doğalgaz rallisi de tedarik sıkıntıları ve kışın yaklaşmasıyla beraber rekor tazelemeye devam ediyor. Elektrik fiyatları da artan doğalgaz fiyatlarıyla birlikte yükseliyor.
Rusya’nın bölgeye doğalgaz tedarikiyle ilgili belirsizlikler devam ederken piyasada işlem yapan aktörler sıcaklıkların ortalamaların altında seyretmesiyle beraber doğalgaz krizinin derinleşebileceğini düşünüyor.
İngiltere’de de rüzgardan elektrik üretiminin azalması elektrik fiyatlarını rekor seviyelere taşıdı. İngiltere, çarşamba günü elektriğinin sadece yüzde 7,4’ünü rüzgardan üretirken yüzde 64’ünü doğalgazdan üretti.
Avrupa doğalgaz göstergesi Hollanda 1 ay vadeli doğalgaz fiyatları yüzde 5,8 yükselişle megawattsaat başına 69,60 euroya yükselirken İngiltere’deki muadil gösterge de yüzde 5,8 yükselişle rekor kırdı. Almanya’da gelecek yıl için elektrik fiyatları yüzde 4,2 artarak megawatsaat başına 103,92 euroya tırmandı.
Avrupa’daki artış Türkiye’yi nasıl etkiler?
Enerji sektöründen isimler ise fiyat artışının Türkiye’yi kötü etkileyeceğini çünkü Türkiye’nin bunu sınırlama kabiliyetinin hidroelektrik kapasitesiyle sınırlı olduğunu vurgulamıştı. Devletin gelen fiyat artışı dalgasını engellemeye çalışacağını fakat kurak sezon ve şu anki rezervuar doluluk seviyelerinden dolayı fiyat artışlarını engellemede başarılı olamayacağı düşünülüyor.
Türkiye’nin artan fiyatlara karşı diğer seçeneğinin LNG ithal etmek olabileceğini söyleyen kaynaklar, yüksek LNG fiyatlarından dolayı bunun da fiyatların önünü almakta etkili olamayacağını belirtmişti.
Artan doğalgaz fiyatlarıyla birlikte Türkiye’de ikinci yenilenebilir enerji dalgasının başlayabileceği de konuşulanlar arasında yer alırken en azından Aralık’a kadar doğalgaz fiyatlarının yüksek kalmaya devam etmesi bekleniyor.