Türkiye Küresel İşgücü Rekabetçilik Endeksi’nde gerilemesini sürdürerek 78’nciliğe geriledi.
Şehirler bazında da İstanbul 91’nci sırada yer alırken Ankara 132’nci sırada yer bulabildi. Türkiye en iyi performansı 21’nci olduğu “yeni ürün girişimleri” başlığında gösterirken yurtdışından kalifiye çalışanları çekme anlamına gelen “tersine beyin göçünde” 112’nci olabildi.
Fransa’nın ünlü işletme okullarından INSEAD’ın Adecco ve Google işbirliği ile her yıl hazırladığı Küresel İşgücü Rekabetçilik Endeksi (GTCI) ülkelerin sahip olduğu iş gücü kalitesini karşılaştırıyor. Bu seneki ana temanın Yapay Zeka Çağında Küresel Yetenek olduğu çalışmada ilk sırayı İsviçre alırken onu Amerika Birleşik Devletleri ve Singapur izledi.
Listenin son sıralarında ise Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Angola ve Yemen yer aldı.
Şehirler bazında ilk sıraları ise New York, Londra ve Singapur alırken Lagos, Kahire ve Karaçi son sıraları paylaştı.
Gelişmiş ülkelerle makas açılıyor
Raporda önceki yıllarda listenin üst sıralarında yer alan ülkelerin iş gücü kalitesini artırmaya devam ettiğini ve alt sıralardaki ülkelerle aradaki farkın açıldığını vurgulandı.
Türkiye: Girişimcilik sıralaması 21, azınlıklara hoşgörü sıralaması 130, tersine beyin göçünde 112
Olanaklar, cazibe, gelişim fırsatları, süreklilik, mesleki ve teknik yetenekler, genel bilgi seviyesi gibi farklı kategorilere göre yapılan sıralamalarda Türkiye sıralama olarak en iyi performansı “yeni ürün girişimleri” başlığında 21’nci olarak gösterdi.
Öte yandan cazibe kategorisinde bulunan azınlıklara hoşgörü sıralamasında 130’ncu olarak son sırayı İsrail ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile paylaştı.
İş gücü piyasasında rekabet yoğunluğunun çok yüksek olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye hükümetin etkinliğinde 68, hukukun üstünlüğünde 77, yolsuzlukta 63, iş yapma kolaylığında 40, ARGE harcamalarında 37, teknoloji kullanımında 65 ve yeni teknolojilere yatırım konusunda 102’nci sırada yer aldı.
Yüksek kualifikasyonlu çalışanlar için ülkelerin cezbedici olup olmadığının değerlendirildiği cazibe kategorisinde genel olarak 114’ncü sırada olan Türkiye dışa açıklık konusunda 99, doğrudan yabancı yatırım ve teknoloji transferinde 72, uluslararası öğrenciler konusunda 77, tersine beyin göçünde 112, azınlıklara hoşgörüde 130, göçmenlere hoşgörüde 81’nci sırada yer aldı.
Okuma, matemati ve bilim başlığında 48’nci olan Türkiye işletme okullarının kalitesinde 119, şirket içi eğitim yoğunluğunda 53, sosyal ağların kullanımında 33, sanal profesyonel ağların kullanımında 41’nci sırada yer aldı.
Katma değerli ihracat konusunda 91’nci sırada yer alan Türkiye yeni ürün girişimlerinde 21, bilimsel makalelerde ise 45’nci sırada yer aldı.