Tekstilde teşvik kapsamındaki il sayısı 23’e çıkıyor
Cazibe merkezleri programı kapsamında tekstil ve hazırgiyim sektörüne yatırım teşviği verilecek 5 il sınırlamasının 23 ili kapsayacak şekilde genişletiliyor..
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat, cazibe merkezleri programı kapsamında tekstil ve hazırgiyim sektörüne yatırım teşviği verilecek 5 il sınırlamasının 23 ili kapsayacak şekilde genişletilmesi için Kalkınma Bakanlığı ile görüştüklerini ve bakanlığın bu talebe olumlu yaklaştığını söyledi.
Fayat, ayrıca mevcut yatırımın bu illere taşınması için verilecek desteklerin de, 1-2 yıllık hazırlık sürecini kapsayacak şekilde, henüz fabrika yatırımı taşınmadan mevcut yerinde verilmesi taleplerinin de bakanlık tarafından olumlu karşılandığını ve yakında bu yönde bir açıklama yapılabileceğini söyledi.
TGSD’nin hazırgiyim sektörünün 2030 yol haritasını içeren “Ufuk 2030” raporunun tanıtımında konuşan Fayat, “Cazibe merkezleri ile ilgili çok önemli teşvikler açıklandı.
Belki Cumhuriyet tarihinin en önemli teşvikleri açıklandı. Ama bir bacak eksik. Özellikle büyükşehirlerde yerleşik firmalara yönelik taşınma desteği. 1-2 yıl yerinde kalacak, ama bu sürede taşınma hazırlığındakilere de destek verilmeli” dedi ve ekledi:
“Yatırım imzasını atmış firmalara hazırlığını tamamlayana kadar 1-2 yıl, en azından bir yıl mevcut yerinden bu teşviklerden yararlanması için Kalkınma Bakanlığı’ndan taleplerimiz oldu. Çok olumlu yaklaşıldı. Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını açıkladılar. Sanıyorum yakında açıklanacak.”
Fayat, cazibe merkezleri kapsamında tekstil ve hazırgiyim sektörü için teşviklerin 5 ille sınırlanmasına karşı da talepte bulunduklarını belirterek şöyle konuştu:
“Bize teşvik verilecek iller ağırlıkla terörle anılan iller. Güvenlik olmadan yatırım gitmez. Bu nedenle teşviklerin 23 ili kapsayacak şekilde genişletilmesi talebimizi ilettik. Bakanlık sıcak baktı. Bununla ilgili de bir düzenleme olabilir” diye konuştu.
Fayat’ın verdiği bilgiye göre, mevcut durumda tekstil ve hazırgiyim sektörü için Batman, Van, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin illerine yapılacak yatırımlar teşvik kapsamında değerlendiriliyor.
2023’TE HAZIR GİYİM HARCAMALARI 26,4 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK
Sektörün geleceği konusunda iyimserliğini koruduğunu vurgulayan Fayat, Türkiye’de hazır giyim harcamalarının yıllık yüzde 4 ve yüzde 6 büyüme öngörüsü üzerinden iki farklı projeksiyon yaptıklarını belirtti.
İyimser senaryoyu gerçekleştirme hedefiyle yola devam edeceklerini anlatan Fayat, şöyle devam etti:
“Olağan koşullarda Türkiye’de hazır giyim harcamaları 2023’e kadar her yıl ortalama yüzde 4 büyüyerek, 26,4 milyar dolara ulaşacak. Yüzde 6’lık bir büyümeyi yakalamamız durumunda ise rakam 30 milyar doların üzerine çıkacak. Referans senaryoyu esas alırsak ihracatımız 2023’te 25 milyar dolar civarında olacak.
İyimser senaryoya göre ise dünya hazır giyim ticareti yılda yüzde 4 büyüyecek, Türkiye’nin bu ticaretten aldığı pay yüzde 5’e çıkacak. Bu projeksiyonun gerçekleşmesi halinde hazır giyim ihracatımız 30,8 milyar dolara ulaşacak. Biz hem iç tüketimde hem ihracatta 30 milyar dolar çıtasını geçmek için sektörün yol haritasını yeniden çizdik. Tüm olumsuzluklara rağmen hedefe ulaşabilmek için imkânlarımızı seferber edeceğiz.”