TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen ile İFHA Haber olarak kısa bir söyleşi gerçekleştirdik
TAVAK Türkiye ve Avrupa arasındaki ticari, sosyal ve kültürel ilişkileri kuvvetlendirmek ve akademik değişime eşlik etmek amacıyla kurulan bir Türk vakfıdır. 25.12.2008’de resmen kurulan ve 15 kişiden oluşan TAVAK Vakıf Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Prof. Dr. Faruk Şen yürütmektedir. TAVAK Vakfı’nın asıl amacı Türk-Alman Üniversitesini kurmak olmakla birlikte, uluslararası alanda etkin ve geçerli eğitim kalitesi vererek; yüksekokullar, teknik bölümler, araştırma enstitüleri kurarak, Avrupa ile birbirine ilişkilendirilmiş bilim merkezi oluşturmaktır.
İFHA Haber Kurumsal İletişim Başkanı ve DMW Genel Sekreteri Jülide Çilingir, DMW Başkanı ve İFHA Haber Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Bozçelik, DMW Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Uğur Özgöker eşlik etti.
Globalleşen dünyamızda kültürlerarası ilişkilerin ve projelerin öneminin farkındayız
Prof. Dr. Faruk ŞEN; Türkiye Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı olarak bizler eğitim ve bilimin önemine inanıyor ve dünyayı güzelleştirmenin yolunun bu iki unsurdan geçtiğini düşünüyoruz. Avrupa ve Türkiye arasında köprü oluşturmak görevimiz. Aynı zamanda yurtdışında, dünyanın dört bir yanında hayatını sürdüren Türkler için güzel projeler yapmaya ve onların da ülkemizde temsil edilmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Globalleşen dünyamızda kültürlerarası ilişkilerin ve projelerin öneminin farkındayız ve bu tarz projeleri gerek gerçekleştirmek gerekse teşvik etmek için hazırız.
İFHA Haber ve DMW olarak TAVAK ile her türlü işbirliğine ve kurumsal iletişim çalışmalarında da birlikte hareket edilebileceğine duyacakları memnuniyetleri dile getirdiler.
Prof.Dr.Faruk Şen Kimdir?
Prof. Dr. Faruk Şen Ankara’da doğdu. Orta öğrenimine İstanbul Alman Lisesi’nde devam eden Şen, 1970’lı yılların başında geldiği Federal Almanya’da Münster Üniversitesi’nde işletme ekonomisi öğrenimini gördü. İyi dereceyle Üniversiteyi bitiren Şen aynı Üniversitede iktisat bölümünde Doktora tezini “Federal Almanya’da Kurulan Türk İşçi Şirketleri” yazdı. Daha sonra Bamberg ve Essen Üniversitelerinde öğretim üyesi olarak çalıştı. Kendisi aynı zamanda Avrupa’da 3. yol önerisi olarak öngörülen, özyönetim ve Türkiye’deki halk sektörü konusunda birçok araştırmalar yaptı. 1980-85 yıları arasında Duisburg Üniversitesinde de öğretim üyesi olan Şen, Essen Üniversitesi’nde Profesörlüğe atandı.
En büyük projesi olan Yabancı gençleri mesleğe ve sosyal yaşama hazırlama kursları yöneten Prof. Şen, 1 Ekim 1985-31 Aralık 2008’e kadar Almanya da Türkiye Araştırmalar Kurumunu yönetti. İlk başta 3 kişiyle başlayan grup 2008’in ortasında 43 kişinin çalıştığı ve 4,5 milyon Euro bütçesi olan bir kurum haline gelmişti. Bu kuruluş Türkiye, Güney Avrupa ülkelerindeki gelişmeleri yanında Avrupa’daki göçmenler ve Türklerin konumu konusunda da birçok araştırmaya imza atmıştır. Faruk Şen, 2009 yılında kurulan Türkiye Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfın yönetim kurulu başkanlığına getirilmiştir bu çerçevede Silivri Gümüşkaya’da bir Avrupa Üniversitesi kurmak için on Alman Üniversitelerinden değişik fakülteleri bunun yanında Avusturya’dan Viyana, Hollanda Maastricht’e ve İsviçre’den Zürich Üniversiteleriyle birlikte çalışmaktadır.
Üyesi bulunduğu kurumlar:
Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi Üyesi
UNESCO Almanya Milli Komite Üyesi
Avrupa Birliği Kültürler Arası Diyalog (Anna Lindth Vakfi) Komisyon üyesiTürkiye Cumhuriyeti
Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar Kurulu üyesi
Türk-Alman Kültür Konseyi Kuzey Ren Vestfalya Başkanı
TAVAK Vakfı Avrupa Üniversitesi Kurucu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı
Robert Bosch Kültür Merkezi Danışma Kurulu Üyesi
Kuzey Ren Vestfalya Uyum Komisyonu Üyesi
Almanya AWO-Kurumu Danışma Kurulu Üyesi
Anna Lindt Vakfı- Danışman Faruk Şen ayrıca Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Onur madalyası, Federal Alman Onur madalyaları ve Türk-Alman Dostluk ödülünü de almıştır.