SU’ da REKABET ve HİJYEN
Bu damacana daha çok su götürür!
03 Ağustos 2012
Su hayattır! Hayati ve en önemli temel gıda konusu su, ekonominin de vazgeçilmez bir unsurudur. Su, medeniyetin temeli ve varoluşun kaynağıdır.İki haftadır estirilen damacana suyu gerçeğini anlamak için öncelikle su pazarı resminin bütününü görmek gerekiyor.1983’te dönemin “koltuksuz bakanı” denilen Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarı Ekrem Pakdemirli, suyun artık ambalajlarda satılacağını söylediğinde herkes dalga geçmişti. “Kim ambalajlı suya para verir ki?”Dünyanın her yerinde sadece su değil içecek pazarıyla ilgili daima yönlendirmeler yapılıyor.
Hatırlayın, her Ramazan ayı öncesi içecek sektörü üzerine bir tartışma başlıyor. Hatırlayın birkaç yıl önce gazozlar ve gazlı içecekler manşet olmuştu. Önceki yıl cam şişeyi şart koşan tv oturumları, gazete haberleri akmıştı. Geçen yıl gündeme kola gelmiş ve bu yıl da damacana sular konu ediliyor.Bunlar, pazarda rekabetin ötesinde bir mücadelenin de olduğunu gösteriyor.Ayrıca son yıllarda arıtma sistemleri da pazara yerleşmeye başladı ve önemli bir pay kapmış görünüyor. Bu konunun da ileride büyük tartışma çıkaracağını söyleyebilirim.Sektörde 300’den fazla ruhsat almış şirket bulunuyor ve her yıl onlarca yeni üreticinin pazara girdiği bir başka gerçek. Rekabetin yoğunluğunun bir sebebinin de en az yüzde 50’lik kapasite fazlalığı olduğu biliniyor.
- Geçen yıl, su sektörü 150 milyon dolara yakın bir ihracat gerçekleştirdi. Kapasite fazlalığının ihracata yönlendirilmesi doğru bir strateji olur.
İstanbul artık ambalajlı su tüketiyor. 15 milyonluk şehrin yüzde 10’u çeşmeden, yüzde 10’u da arıtılmış su tüketiyor. Geri kalanı farklı boylarda PET tabir ettiğimiz ambalajlı su içiyor
2011 yılında da su sektöründeki büyümenin aynı ivmeyle devam ettiği görülmektedir. 2011 yılında Türkiye’de su pazarı hacmi yaklaşık 9,9 milyar litreye ulaşmış ve bu hacmin 6,5 milyar litresi yüzde 1,6‘lık büyüme ile damacana satış kanalından, 3,4 milyar litresi de yüzde 9,7’lik büyüme ile PET satış kanalından gelmektedir. Tonaj olarak damacana toplamının yüzde 66’sini, diğer ambalajlı sular ise yüzde 34’ünü oluşturmuştur. 2011 yılında Sektördeki toplam ciro yaklaşık 3,45 milyar TL’ye ulaşmıştır.Burada dikkat etmemiz gereken nokta şudur: Damacana piyasadaki payını oransal olarak kaybetmektedir. 2007 yılında yüzde 74 paya sahip olmasına karşılık şimdi yüzde 66’ya inmiştir. Piyasa dengelerinin niye ve kimin lehine değiştiğine bakmak gerekiyor.
- Analizi sadece damacanaya indirgemek istemiyorum. Elimde bir üniversitenin iki gün önce teslim ettiği bir rapor bulunuyor. İzin almadığım için ismini yayınlayamıyorum ama kısa bir sonuç vereceğim. Rapor, muhtemelen bugün veya yarın açıklanır.
Rapor, başta damacana sular olmak üzere, pet şişe tabir ettiğimiz polikarbonat ambalajlı ve çeşme sularıyla ilgili içilebilir şartlarını ve durumlarını açıklamaktadır. Malzemelerin sağlıklı olması ve dünyadaki tartışmalar hakkında da en son verileri paylaşmaktadır.