PD editörünün konuştuğu başarılı avukat, kendi başarısından ilham alan gençlere önemli tavsiyelerde bulundu. Şans ve çevre faktöründen ziyade çok çalışmak gerektiğine dikkati çeken Gürkaynak, başarısını, “Hukuk fakültesinden insanı İstanbul’da vergi rekortmeni yapacak bir müvekkil irtibatıyla mezun olmadım. Ben çalıştım, çabaladım, yelkenimi açtım. Başarılı oldukça çevrem gelişti” sözleriyle ifade ediyor.

REKORTMEN LİSTESİNE GİREN O AVUKAT

Türkiye’de 2023 yılının vergi rekortmenleri açıklandığında “avukat” kimliğiyle listenin en tepelerinde yer alan bir isim, çok büyük bir şaşkınlık yaratmadı. Bunun nedeni o ismin, 2014 itibariyle son 10 yılda üst üste vergi rekortmenleri listesine girmeyi başarmış olması.

Gelirde ismi zengin iş insanları ve şirket temsilcileriyle yan yana gelen o isim, Türkiye’nin en bilinen avukatlarından Gönenç Gürkaynak’tan başkası değil.

DAHA 48 YAŞINDA AMA 100 YILDIR ÇALIŞIYOR GİBİ

Gönenç Gürkaynak’ı son 10 yılda Türkiye’nin vergi rekortmenleri listesinin en tepesine yerleştiren en temel özelliği, meslekteki emsalsiz başarısı. Daha 48 yaşında bu ulaşılması zor başarıya ulaşan genç avukatın başarısını da hukukçu mesleğine duyduğu saygı ve disiplinli çalışma sağlıyor.

Yıllarını bu mesleğe vermiş hukukçulardan daha çok kazanan Gürkaynak, 2022’de en çok vergi ödeyen 100 kişi listesinde 84 milyon 904 bin liralık tahakkukla 14’üncü, 2023’te ise 144 milyon liralık tahakkukla, daha çok ödeme yapmasına rağmen 15’inci sırayı kimselere bırakmadı.

İŞİNE AŞIK GENÇLERİN İLHAM KAYNAĞI

Bu mesleği yapmak isteyen gençler için, disiplinli bir çalışma ve iyi aile yaşantısıyla nasıl bir başarı yakalanacağının en bariz örneği konumunda da bulunan Gürkaynak, bu egale edilmesi zor başarısıyla, işinde isim yapmak isteyen gençlere ilham veriyor.

ETKİN BİR SOSYAL MEDYA KULLANICISI, AİLE BABASI

Peki genç avukatın, yıllardır vergi rekortmeni listesinde yer almasını sağlayan başarısının sırrı ne?

PD editörü, Gürkaynak’ın başarısının nasıl büyük bir gelire dönüştüğünü araştırdı.

Etkili bir sosyal medya kullanıcısı da olan ve paylaşımlarının çoğunda ailesini, aile birliğini ön plana çıkaran Gürkaynak’ın başarısındaki en büyük etken de işte tam olarak bu. Teknolojiyi iyi takip eden, dijital platformları gerektiği gibi kullanan, günün getirdiği imkanları azami düzeyde kullanmasını bilen, aile birliğine saygı duyan Gürkaynak, etkin kullandığı platformların yaratıcılarıyla çalışmasının karşılığını alıyor.

GOOGLE, X, BOOKING, UBER, WIKIPEDIA ONDAN SORULUR

Gürkaynak, kimi ülkelerin gelirini bile aşan gelirleriyle dünyadaki teknolojik ve bilişim şirketlerinin en tepesinde yer alan Google,  X (Twitter), Wikipedia, Booking, Uber gibi dijital platformların avukatlığını yapıyor.

Uluslararası avukatlık yapan Gürkaynak, uzun yıllardır bu devlerle ilgili gerek devlet, gerekse de tüzel veya kişisel düzeyde açılan davalara bakıyor, bu şirketlerin savunmasını yapıyor. Soruşturmalarda da bu şirketleri adliyelerde o temsil ediyor.

HARVARD’DA YÜKSEK LİSANS, UNIVERSITY COLLEGE’DA PROFESÖR

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra dünyanın en popüler üniversitelerinden biri olan ABD’deki Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yüksek lisansını tamamlayan genç hukukçu,  İngiltere’deki University College London Hukuk Fakültesi’nden Hukuk Felsefesi Doktoru derecesi de aldı.

Aynı üniversitede halen profesörlük unvanıyla ders veren Gürkaynak, yazması bile uzun gelen bu başarılarının yanına farklı ülkelerde birden fazla baroya kayıtlı uluslararası bir avukat olarak çalışmasını da ekledi.

Tam 25 yılı bulan deneyime sahip olması onu,  dünyaca ünlü şirketlerin davaları için aranan ilk isim yapıyor.

TÜSİAD ÜYESİ AVUKAT

Deneyimi ve titiz çalışmasıyla da bilinen Gürkaynak, uluslararası düzeyde başarılarının yanı sıra Türkiye’de de büyük Türk şirketleri ve Sabancı gibi zengin ailelerin dava dosyalarına bakma başarısını da elinde tutuyor.

Elig Gürkaynak Attorneys-at-Law’ı 2005’te kurmadan önce 8 yılı aşkın bir süre küresel bir hukuk firmasının İstanbul, New York ve Brüksel ofislerinde avukatlık yapan Gürkaynak, Türkiye’de “Zenginler Kulübü” olarak bilinen ve çoğunluğu iş insanlarından oluşan TÜSİAD’ın da genç üyesi olarak öne çıkıyor.

ACUN ILICALI’YA “VERGİ” GÖNDERMESİ

Avukat Gürkaynak, sosyal medya hesabındaki cesur paylaşımları ve yarattığı polemiklerle de konuşuluyor.

Tanınmış iş insanı Acun Ilıcalı ile yaşadığı tartışma hafızalarda tazeliğini koruyor.

Acun Ilıcalı’nın henüz İngiltere ekibi Hull City’i satın almadığı geçmiş dönemde, katıldığı bir canlı yayında Avrupa’dan kulüp alabileceğini söylemesi üzerine Gürkaynak, 2018’de Ilıcalı’nın vergi rekortmenleri listesinde 83, kendisinin ise 9. olduğuna dikkati çekmiş, kendisinin  herhangi bir kulüp alamayacağını belirtmişti.

Bu göndermenin ardından Ilıcalı, Gürkaynak’ın kulüp alamayacağını onaylayarak, çeşitli ülkelerin televizyonlarına prodüksiyon yapıp yapmadığını sormuş ve “Verdiğin verginin reklamını yapmak için beni kullanma” ifadelerini kullanmıştı.

Avukat Gürkaynak da bunun üzerine, vergi vermesindeki reklam düşüncesi hakkında bilgisinin olmadığını ve Avrupa’dan kulüp alamayacağını anlatarak Ilıcalı ile mutabık olduklarını aktarmıştı.

MALTA VATANDAŞLIĞI TARTIŞMASI

Gönenç Gürkaynak bir sonraki yıl Malta vatandaşlığı tartışmasıyla gündeme gelmişti.

Sabah Gazetesi yazarı Dilek Güngör, 3 Ocak 2019’da Gürkaynak ile avukat eşi Serra Ayşe Başoğlu Gürkaynak’ın ‘Yatırım ile Vatandaşlık’ programıyla Malta vatandaşlığına geçtiğini yazmış, Gürkaynak da sosyal medya hesabından bu iddiayla ilgili yanıt vermişti.

Bir buçuk yıldır Türk pasaportunun yanı sıra Malta pasaportuna da sahip olduğunu belirten genç avukat, Çifte vatandaş olduğunu vurgulayarak,  “10 yıldır haftada 3 uçuş yapıyorum. Malta pasaportundan kimse vize istemediği için, seyahat kolaylığı beni memnun ediyor” sözlerini kullanmıştı.

“PUDRA ŞEKERİ”  SAVUNMASINA İLİŞKİN YORUMU ÇOK KONUŞULDU

Vergi rekortmeni avukat, Mart 2021’de ise, lüks araçta uyuşturucu kullandığı görüntüleri sonrası gözaltına alınan AK Parti Genel Merkezi’nde büro personeli Kürşat Ayvatoğlus’un “pudra şekeri” savunmasına hakkında paylaşımıyla çok konuşulmuştu.

Gürkaynak 28 Mart 2021’deki paylaşımında, “Kürşat Ayvatoğlu’nun pudra şekeri savunmasının mucidi avukatın seneye vergi rekortmenliğini benden devralmasını bekliyorum. O kabiliyete ihtiyaç bitmez” demişti.

GÜNCEL PAYLAŞIMLARI: ÇENTİKLERLE, ÇOCUĞUNUN BÜYÜME HİKAYESİNİ YAZDI

Rekortmen avukat, Türkiye’de 2023 yılında da vergi rekortmeni olduğuna yönelik haberlerin kamuoyuna yansımasından sonra X hesabı üzerinden anlamlı bir paylaşımda bulundu.

Gürkaynak, 10 yaşındaki çocuğunun büyümesine ilişkin “çentik” metaforu yaparak ve buna ilişkin bir video yayımlayarak şu ifadeleri kullandı:

“Çoğu Türk ailesi evinin duvarında çocuğun büyümesi ile ilgili çentikler vardır. Biz Mehmet ile 10 yıl evvel o 1 yaşındayken evimizin şu duvarında bu işe başlamışız. Başladığımızda evde bize yardım eden ve sonradan evlenip İzmir’e yerleşip artık kayınvalideme yardım etmekte olan Kamila, bir hedef olarak Mehmet ve bana yıldızlar kadar uzaktı. Onu duvarda ‘Kamila (Hedef)’ diye işaretlemiştik. Bugün, 10 yıl sonra hedefi geçtiğimiz gün. Duvardaki çentiklerin 10 saniyelik videolu öyküsü de şurada. “

GÜRKAYNAK’IN “HUKUK” VURGUSU

Avukat Gürkaynak ayrıca, Türk Lirası’nın değer kazanabilmesi için hukuk gerektiğini de takipçileriyle paylaştı.

Bu paylaşımında, “TL yapay olarak değerliyken faiz indirimi riskli bulunuyor ve ihracatın da sadece katma değerlisi korunmaya layık bulunuyor, bunu anladık. Ama TL’nin doğal olarak güçlü olması ve ihracatın katma değerlisinin üretilebilmesi için hukuk gerekiyor. O yok. Bu yüzden kalıcı çözüm zor” ifadelerini kullandı.

PD EDİTÖRÜNE KONUŞTU: ŞANS FAKTÖRÜ DIŞLANMAZ AMA ‘ŞANS ESERİ’ DEMEK DE MÜMKÜN DEĞİL

PD editörü, başarılı avukatla, çalışkanlığı, ailesine düşkünlüğü ve yüksek gelir elde edebildiği başarılarıyla gençlere ilham olabilmesi yönünden bir görüşme gerçekleştirdi.

Kendi başarı hikayesinin en çok gençlerin işine yarayacağını belirten Gürkaynak, “En çok gençlerin iyine yarıyacak olan bu olur. Kendi başarısı yahut yoğun etkisi yanında olumlu bir beyan verecek konuma gelebilmiş herhangi bir insan, şans faktörünü dışlayamaz. Doğru zamanda doğru yerde olma, doğru konuya ilgi göstermiş olma faktörünü dışlayamaz. Burası doğru. Bundan hiç bahsetmeyen insan gençlere samimi bir mesaj vermiyor olur. Ama bu böyle diye, ‘demek ki şans eseriymiş’ demek de mümkün değil. Kimlerin ayaklarına ne şanslar gelir ama ellerine fırsat geçtiğinden haberleri bile olmaz” dedi.

“YELKENLİ” VE “TAKSİ” METAFORU: TEKNENİN YELKENİNİ VE TAKSİMETREYİ ERKEN AÇMAK LAZIM

Başarının gelmesi için şans faktörü bir yana önden yoğun çalışmayı ortaya koymanın, bilgi ve donanım edinmenin gerektiğine dikkati çeken Gürkaynak, şöyle devam etti:

“Yani teknenin yelkenini açmak lazım. Ondan sonra şans faktörü, yani rüzgar geldiğinde yelkeni kullanmayı bilerek, yelkene sahip olarak yol almak mümkün. Bizde çok yaplan bir hata da; gençleri daha baştan köreltici, umutsuzluğa sürükleyici şekilde, erişilemez, ulaşılamaz hikayeler yaratmak…Bugün beni özetlerken, ‘4 tane kitabı, yüzlerce uluslarası makalesi var’ diye özetlemek mümkün. Böyle özetlenirse eğer gençlerin dönüşü; ‘ne ara bunu yazacağız, nasıl yapacağız’ diye olur ve içlerinin kararması mümkün. Halbuki, ‘bu adam bunu 25 yılda istikrarla, uğraşa uğraşa, ilmek ilmek yapmış, sen de bir yerden tut, taksimetreyi erkenden aç’ demek de mümkün.”

“ÇEVRE” LAFININ HOYRATSIZLIĞI: HUKUK FAKÜLTESİNDEN VERGİ REKORTMENİ OLACAK ÇEVREYLE MEZUN OLMADIM

Başarılı avukatlık hakkında en hoyratça yapılan yorumlardan birinin, “çevren olması lazım” sözü olduğunun altını çizen Gürkaynak, “Ben Ankara’da doğup büyüdüm. İki akademisyenin oğluyum. Benim bildiğim çevre tamamen akademik bir çevreydi. Hukuk fakültesinden insanı İstanbul’da vergi rekortmeni yapacak bir müvekkil irtibatıyla mezun olmadım. Ben çalıştım, çabaladım, yelkenimi açtım. Başarılı oldukça çevrem gelişti. Çevreyi oluşturan faktör katma değer yaratma faktörü oldu. Birisinin o çevreyi getirip teslim etmesi olmadı yani. Böyle durumlar yoktur. Anne babadan böyle miras alan ikna vardır belki ama öyle durumda olmayan insanın içini karattmasına gerek yok, onu söylüyorum. Bu işin başı emek sonuç itibariyle” şeklinde konuştu.

ÇOK ÇALIŞIRKEN AİLESİNE DE ZAMAN AYIRABİLMESİ: İNSANIN KÖKLERİ SAĞLAM OLMALI 

PD editörünün, vergi rekortmeni olacak kadar çok çalışmasına rağmen ailesine düşkünlüğünün de paylaşımlarından belli olduğu ve bütün bunlara nasıl zaman bulduğu sorusunu da içtenlikle yanıtlayan Gürkaynak, şu hususları dile getirdi:

“Dallarını yükseğe atmak isteyen insanın kökleri sağlam olmalı. Yükseklerde rüzgar çok. Kökünüzü kötü yere atarsanız sonu hüsran olur. Benim köküm ailem. Ailem, anam, babam… Herkes kökü çerçevesinde, ailesi çerçevesindedir. Ailem beni besleyen unsur, kökümün parçası, beni besleyen unsur o. İnsanlar aileyi başka unsurla ikame ediyorlarsa, aliden değil şu, bu kaynaktan besliyorsa, benim bildiğim ikame değil, bilemiyorum, tecrübem yok. Bana göre en iyisi ailedir ve ben mutlu oluyorum. En mutlu olduğum yer ailemdir.”

GÖNENÇ GÜRKAYNAK KİMDİR?

Son 10 yıldır “avukat” kimliğiyle Türkiye’de vergi rekortmenleri arasına girme başarısı gösteren Gönenç Gürkaymak,  1976 yılında Ankara’da dünyaya geldi. Babası akademisyen Mehmet Rüştü Gürkaynak’tır. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden lisans derecesini aldıktan sonra 1998’de avukatlığa başladı ve Harvard Hukuk Fakültesi’nde yüksek lisansını tamamladı.

WIKIPEDIA’NIN KAPATILMASI DAVASI: BU KONUDA AİHM’E GİTMEME GEREK KALMAMALIYDI

Araştırma görevlisi olarak çalışmalar yaptı. 2004’te İngiltere ve Galler Barosu’na kabul edildi, çeşitli üniversitelerde dersler verdi.

Eski adıyla Twitter’in Türkiye’deki avukatı olarak ün yapan Gürkaynak, Rekabet Kurumu tarafından tarafından Google’nin arama pazarındaki hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle açılan soruşturma kapsamında ünlü arama motorunun da temsilciliğini yaptı.

Wikipedia’nın Türkiye’den erişim engelinin kaldırılması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) açılan davada Wikimedia Vakfı’nın avukatlığını da üstlenen Gürkaynak, yaptığı bir açıklamada “Böyle bir konuda Anayasa Mahkemesi’ne gitmeme de AİHM’e gitmeme de gerek kalmamalıydı” demişti.

BİLDERBERG TOPLANTILARINA DA KATILDI

2015 yılında yapılan dünya çapındaki özel Bilderberg Toplantıları’na katılan ve daha önce Galler Barosu’na kabul edilip “Solicitor” unvanı alan kişiler arasında yer alan Gürkaynak, biri Türkçe biri İngilizce iki yayınlanmış kitabının yanı sıra, özellikle “rekabet hukuku”, “internet hukuku”, “yolsuzlukla mücadele mevzuatı ve politikaları”, “hukuk ve ekonomi”, “ifade özgürlüğü” ve “kamu hukukunun ekonomi politiği” alanlarında uluslararası ve ulusal mecralarda 100’ü aşkın akademik çalışma yayımlamıştır.

Başarılı avukat ayrıca 200’ü aşkın uluslararası ve ulusal akademik konferansta yurt içinde ve yurt dışında konuşmacı olmuştur.

patronlardunyasi.com