İsveç devi, Türkiye’deki 3’üncü şirketini aldı
Türkiye’ye 2012’de satın almalarla adım atan İsveç’in en önemli sanayi kuruluşlarından Atlas Copco, 5 yılda 3’üncü şirketini bünyesine kattı.
144 yıllık sanayi devi, distribütörü İstanbul merkezli Orcan Basınçlı Hava Makinaları firmasını satın aldı. Atlas Copco’nun kompresör iş alanı başkanı Dico Delvaux’un şirketin resmi sitesinden duyurduğu haberde “Orcan müşteri verimliliğimizi artırmak konusunda bize olumlu katkı sağlayacaktır” dedi.
Atlas Copco’nun bu satın almaya ayırdığı bütçe ise açıklanmadı. Ancak 5 yılda 3 satın alma yapması Türkiye’ye yönelik iş planını daha da artıracağı yönünde bir izlenim uyandırıyor.
Biraz Atlas Copco’dan bahsedersek, işlem hacmi bakımından küçük, kredi notunun düştüğü bir dönemde Türkiye için büyük bir operasyon olduğunu göreceğiz.
Koç’tan sonra ICC Başkanı oldu
1873’te Andre Oscar Wallenberg tarafından kurulan Atlas Copco, ailenin de gözbebeği. 45 bin çalışana sahip şirketin dünya genelinde 90’dan fazla ülkede ofisi bulunuyor. İtalya’dan Çin’e, Hindistan’dan Almanya’ya kadar 20 ülkede 76 üretim tesisi bulunan, Onursal Başkanlığı’nı Peter Wallenberg’in yaptığı 11 milyar dolar cirolu Atlas Copco’nun hisseleri ABD’deki Nasdaq Borsası’nda işlem görüyor. Wallenberg Ailesi’nin Türkiye’de Koç ve Süren aileleriyle yakınlığı biliniyor.
Devleri yönetiyorlar
Uluslararası Ticaret Odası’nın (ICC)1995-1996 yıllarında başkanlığını yapan Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, görevini Marcus Wallenberg’e teslim etmişti. Elecrolux’un sahibi olan Wallenberg Ailesi’nin telekom devi Ericsson, otomotiv markası Scania, AstraZeneca gibi firmalarda da ortaklığı bulunuyor veya yönetim kurullarında yer alıyor. Wallenberg Ailesi’nin serveti hakkında bir bilgi bulunmuyor. Ancak bazı kaynaklar İsveç ekonomisinin 3’te 1’ini kontrol ettiğini yazıyor. Bu da yaklaşık 200 milyar dolara denk geliyor.
Eski çalışanlarından Dost’u aldılar
Dünyanın en büyük endüstriyel araç ve ekipman üreticilerinden İsveçli Atlas Copco, 2012’de Ekomak’ı, 2013’te ise İstanbul merkezli Dost Kompresör’ün tamamını devraldı. İsveçli devin ikinci girişiminin altında ise ortak geçmiş yatıyor. 13 yıl İsveçli şirketin merkezinde çalışan Fehmi Akdeniz ve Halis Söztutar’ın 1987’de kurduğu Dost Kompresör, bu süreden sonra da işbirliğini fi rmanın ürünlerinin satışıyla sürdürdü. Türkiye’de 1970’lerde başladığı kompresör üretimini 1990’larda sona erdiren Atlas Copco, üretimi Belçika’ya taşımıştı.
Dedesi İstanbul büyükelçisiydi
Wallenberg Ailesi diplomasi alanında da İsveç için oldukça önemliydi. 1863-1937 yılları arasında yaşayan Gustaf Wallenberg, İsveç’in İstanbul Büyükelçisi’ydi. Torunu Raoul Wallenberg ise Macaristan’da aynı görevi yürüttü. 2’nci Dünya Savaşı’nda Yahudilere dokunulmazlık sağlayabilen pasaport dağıtmış ve 100 bin kişinin hayatını kurtarmıştı. Sovyet KGB’si tarafından casus olduğu şüphesiyle yakalanıp 1947 yani ölümüne kadar Moskova’da KGB merkezinde kaldı.
Kerem Ülker/Dünya