Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kamuoyu Duyurusu
Ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önüne geçilmesi, sağlığın ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gerek mevzuat düzenlemeleri gerekse resmi kontrol uygulamaları şeklinde Bakanlığımızca yürütülen çalışmalar devam etmektedir.
Bu çalışma ve uygulamalar, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve bu kanun kapsamında hazırlanan “Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmelik” (R.G. 17.12.2011/28145) kapsamında yürütülmektedir. Yönetmelikte, laboratuvar sonucu ile taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden firma ve ürün bilgileri ile kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firma ve ürün bilgilerinin Bakanlık resmi internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulabileceği hükmü de yer almaktadır.
Kanun kapsamındaki ürünlere temel özelliğini veren öğelerden ve besin değerlerinden tamamının veya bir bölümünün mevzuata aykırı olarak çıkarılması, miktarının değiştirilmesi veya aynı değeri taşımayan başka bir maddenin, o madde yerine aynı maddeymiş gibi katılması tağşişi; bu Kanun kapsamındaki ürünlerin, şekil, bileşim ve nitelikleri itibarıyla yapısında bulunmayan özelliklere sahip gibi veya başka bir ürünün aynısıymış gibi gösterilmesi ise taklidi ifade etmektedir.
Taklit ve tağşişlerin; genellikle et ve et ürünlerine tavuk eti, sakatat, baş eti, soya vb. katılması; süt ve süt ürünlerine bitkisel yağ, jelatin, nişasta vb. katılması; bitkisel yağlara tohum yağı ve kalitesiz yağ ilave edilmesi gibi yollarla yapıldığı görülmektedir. Taklit veya tağşiş yaptığı kesinleşen gıda işletmelerine idarî para cezası uygulanmakta ve ürünler piyasadan toplatılmaktadır.
“Bozulmuş ve değiştirilmiş gıdalar” ise; sildenafil, sibutramin, tadalafil gibi ürünün doğal yapısında bulunmayan ilaç etken maddelerinin, özellikle çikolata, enerji içeceği ve kahve gibi ürünlerin içerisine katılması suretiyle elde edilmekte, bu da kişilerin hayatını ve sağlığını olumsuz etkilemektedir.
Ayrıca üzerinde “+18” ifadesi olan, yanıltıcı reklam ve broşür gibi yollarla performans arttırıcı, zayıflatıcı, cinsel güç arttırıcı özellikleri vurgulanmak suretiyle çoğunlukla internet, doğrudan satış gibi farklı satış kanallarında piyasaya arz edilen ürünler de mevcuttur. Söz konusu ürünler de piyasadan toplatılmakta ve sorumluları hakkında kamunun sağlığına karşı işlenen suçlar kapsamında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmaktadır.
Bütün bu uygunsuzlukların tespit edilmesinde; Bakanlığımız plan, program ve talimatlarıyla yürütülen denetimlerin yanında, tüketiciler tarafından yapılan ihbar, şikâyet, BİMER ve Alo 174 Gıda Hattı başvuruları neticesinde gerçekleştirilen denetimlerin de büyük payı olduğu açıktır. Bu bakımdan tüketicilerin bu başvurularını sürdürmeleri, halkımızın sağlığının korunması yönündeki çalışmalarımız için büyük önem taşımaktadır.
Bakanlığımızca bu kapsamda 2016 yılı Ağustos ayı itibariyle 558 bin 492 gıda denetimi gerçekleştirilmiştir. Bu denetimlerde 8 bin 551 adet idari para cezası uygulanmış, 69 firma hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.
Ayrıca taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 229 firmaya ait 355 parti ürün Bakanlığımız internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulmakta olup ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana 586 firmaya ait 1173 parti ürün tüketicinin bilgisine arz edilmiştir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.