Ambalaj deviyle ilgili kritik gelişme….

Ambalaj sektöründe Korozo Ambalaj’ın özel girişim sermayesi Actera Group tarafından satın alınmasının ardından, kaynaklar, Bedminster Capital’in de Propak Ambalaj’daki yüzde 80 hissesinin satışı için yetki verdi..

Propak’ın satış sürecinde aralarında Avrupalı Constantia Flexibles’ın da olduğu dört alıcı grubun ilgilendiğini ve satışın yakın zamanda tamamlanmasının bekleniyor.

Propak konuyla ilgili açıklama yapmadı.

İKİ AY İÇİNDE BİTER

Konuya yakın bir kaynak “Bedminster Capital Propak Ambalaj’daki yüzde 80 hissesinin satışı için yetki verdi. İki ay içinde işlemin bitmesi beklenebilir. Aralarında Constantia’nın da olduğu dört farklı grup satışla ilgileniyor” dedi.

Bir başka kaynak da satış için özel girişim sermayesi şirketi Bedminster’in yetki verdiğini belirterek “İlgilenenlerden biri Etapak firması” dedi. Etapak Özgörkey Holding bünyesinde bulunuyor.

Son yıllarda satın alma ve birleşme işlemlerinde azalan iştaha karşın, sektör yetkilileri artan iç tüketim ve büyüyen perakende sektörünün etkisiyle ambalaj sektöründe yabancı ilgisinin yoğun bir şekilde sürdüğünü belirtiyor.

EN SON KOROZO EL DEĞİŞTİRDİ

Yüzde 85’i 340-360 milyon dolar aralığında bir rakama Actera Group’a satışı geçen hafta tamamlanan Korozo işleminin yanı sıra, 2016’da Gözde Girişim’indolaylı bağlı ortaklığı Farmamak Ambalaj’ın tamamı Alman Klöckner Pentaplast Group’a 46 milyon dolara satılmıştı. Yine geçen sene ambalaj sektöründeki diğer bir satın alma da Güney Afrikalı ambalaj şirketi Mondi’nin Kalenobel’in yüzde 90 hissesini 90 milyon euroya satın aldığını açıklamasıydı.

Ambalaj sektöründeki hareketliliğe karşılık, Türkiye’deki birleşme ve satın alma (M&A) işlemleri ise 2016 yılında yüzde 53 düşüşle 7 milyar dolara gerilerken, yabancıların gerçekleştirdiği işlemler de 2.5 milyar dolar ile 2009’dan bu yanaki en düşük seviyeye indi.

Korozo işleminin öncesinde bu yıl gerçekleşen en önemli satın alma işlemleri arasında ise deniz taşımacılığı alanında faaliyet gösteren U.N. Ro-Ro’nun, Ulusoy Ro-Ro’yu satın almak için 215 milyon euro bedelli sözleşme imzalaması yer aldı.

YABANCILARIN İLGİSİNİ ÇEKİYOR

Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Genel Sekreteri Levent Deniz, artan tüketimin ambalaj üretiminin de artmasına neden olduğunu belirterek, “Ayrıca alışveriş alışkanlıklarının değişmesi ve e-ticarete artan talep oluklu mukavva sektörünün de son yıllarda gelişiminde önemli bir faktör oldu. Dolayısıyla sektörümüzün gelişme potansiyeli de, ister istemez yabancı sermayenin ilgisini artırdı. Son 4-5 yıldır da artan ilgiyi yoğun olarak gözlemliyoruz” dedi.

SON YILLARDA HAREKETLİLİK ARTTI

Sektörde son 10 yılda gerçekleşen diğer satın almalar arasında Avusturyalı Dunapack’ın Dentaş’ı, Güney Afrika şirketi Mondi’nin Tire Kutsan’ı, Constantia’nın Asaş’ı, Avustralyalı Amcor’un da Ratopak Ambalaj’ı satın alması yer almıştı.

Sektöre yakın bir temsilci, “Herhangi başka bir sektörde bu kadar seri bir alım göremeyiz” derken, ambalajın tüketim ve perakendenin ayrılmaz bir parçası olduğunu ve yabancı ilgisinin de sürmesinin beklendiğini ifade etti.

Türkiye’de 2016 verilerine göre oluklu mukavva kağıt tüketimi 2.6 milyon ton, ambalaj satışları ise 2.02 milyon tona ulaştı.