Yabancı kuruluşlardan enflasyon tahminleri: Yüzde 12 ile zirve yapabilir

8.5 yılın zirvesine çıkan enflasyon sonrası JP Morgan, Morgan Stanley ve Nomura Türkiye için TÜFE beklentilerini açıkladı. Nomura’nın enflasyonda nisan ya da mayıs aylarında yüzde 12 ile zirve beklentisi ise dikkat çekti.

Mart ayında yüzde 0.6 artması beklenen TÜFE, yüzde 1.02 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 11.29’a çıkarak Ekim 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Uluslararası finans kuruluşları Türkiye için enflasyon tahminlerini açıkladı. Morgan Stanley yıl sonu için çift rakamlı bir tahmin yaparken, Nomura ve JP Morgan’ın beklentisi enflasyonun yıl ortasında yükselerek, yıl sonunda düşüşe geçmesi…

JP Morgan, yüzde 9.2’ye çıkardı

ABD’li yatırım bankası JP Morgan Türkiye’nin yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8.7’den yüzde 9.2’ye yükseltti.

JP Morgan’ın raporunda, gıda fiyatlarının hava koşullarının iyileşmesi ile birlikte tersine dönebileceği, ancak kur geçişkenliğinin enflasyonist etkisinin en az bir yıl sürebileceği kaydedildi. Öte yandan, enflasyonda yukarı yönlü sürprizlerin devam etmesinin enflasyon bekleyişlerinde kötüleşmeye neden olduğu ve bunun da orta vadeli fiyat dinamiklerini olumsuz etkilediği kaydedildi.

Raporda, nihayetinde, üretici fiyatları enflasyonundaki keskin artışın maliyet yönlü enflasyon baskılarındaki güçlenmenin altını çizdiği vurgulandı.

Bu gelişmelerin ışığında, Banka, 2017 yılı sonu için enflasyon tahminini yüzde 8.7’den yüzde 9.2’ye ve 2018 yılı tahminini ise yüzde 7.2’den yüzde 7.5’e yükseltti.

Morgan Stanley: Çift haneli rakamlarda kalır

ABD’li Morgan Stanley Türkiye’de çift haneli enflasyonun aralık ayına kadar süreceği tahmininde bulundu.

Yayımlanan raporda Banka, mart TÜFE’sinin aylık bazda yüzde 1.02 artttığını ve bunun kendi tahminleri olan yüzde 0.8 ve genel tahmin olan yüzde 0.6’nın üzerinde çıktığını kaydetti. Raporda, bunun sebepleri olarak, gıda ve enerji ile ilişkili fiyat baskılarının yanı sıra, diğer bazı alt endekslerde geniş tabanlı bozulmalar gösterildi. Banka, bu gelişmelerin çekirdek TÜFE’deki güçlü yükselişte yansımasını bulduğunu ve bunun da kısmen beklenenden daha iyi olan talep koşullaında dolayı gerçekleştiğini belirtti.

Raporda, geleceğe bakıldığında, manşet TÜFE’nin, temmuz ayında yıllık yüzde 10 seviyesine inmeden önce, temel olarak düşük baz etkisinden dolayı, nisan ve mayıs aylarında yüzde 12’ye doğru yükselmesinin beklendiği vurgulandı. Morgan Stanley, ancak, yılın kalan kısmında istikrarlı reel efektif döviz kuru varsayımına karşın, manşet TÜFE’nin Aralık 2017’ye kadar çift haneli rakamlarda kalmasını beklediklerini kaydetti.

Nomura: Yüzde 12 ile zirve yapabilir

Japonya merkezli finansal holding şirketi Nomura, enflasyonun nisan ya da mayıs aylarında yüzde 12 civarında zirve yapabileceği tahmininde bulundu.

Nomura, gelişen piyasalar için hazırladığı raporda, tüketici fiyatlarının mart ayında yüzde 1 artış ile, yüzde 0.7 olan kendi beklentilerinin ve yüzde 0.6 olan piyasa beklentisinin üstünde çıktığına ve bunun da yıllık enflasyonu şubat ayındaki seviyesi olan yüzde 10.1’den yüzde 11.3’e yükselttiğine ve böylelikle Ekim 2008’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştığına dikkat çekti.

Raporda, mart enflasyonun önemli bir nedeninin şubat ayına göre yüzde 1.9 yükselen gıda fiyatları olduğu ve bunun manşet enflasyona 42 baz puan katkı yaptığı belirtildi. Öte yandan, zayıf TL’nin devam eden etkilerinin, kura duyarlı giyim kuşam, ev aletleri, sağlık ve eğlence gibi sektörlere yansıdığı kaydedildi. Nomura, bu gelişmelerle birlikte, çekirdek enflasyonun da şubat ayındaki seviyesi olan yüzde 8.6’dan yüzde 9.5’e sıçradığına dikkat çekti.

Olumsuz baz etkisinin kısa vadede süreceğini vurgulayan Nomura, bunun da enflasyonun nisan ya da mayıs aylarında yüzde 12 civarına yükselterek zirve yapmasına neden olabileceği tahmininde bulundu. Daha sonra enflasyonun yavaşlamasını beklediklerini kaydeden Nomura, yıl sonu tahminlerinin, enflasyonun hedefin neredeyse iki katı seviye olan yüzde 9.5’te gerçekleşmesi şeklinde olduğunu ifade etti.