BASINA VE KAMUOYUNA
BASIN AÇIKLAMASI

• TÜDEF’ ’DEN UYARI …
• “Yangın merdiveni standartlarının acilen değişmesi gerekiyor”…
• “Türkiye’ de en fazla kullanılan dairesel tip yangın merdivenleri can güvenliği açısından risk taşıyor”…
• “Ülkemizde sıklıkla kullanılan dairesel tip yangın merdivenlerinin yangında kaçışa imkan vermeyen, demir parmaklıkları ve kilitlenebilen kapıları nedeniyle, Z tipi yangın merdivenine geçilmesi gerekir”…

Son günlerde yangınların can almaya devam etmesi nedeniyle, gözler yangından kaçış için kullanılması gereken yangın merdivenlerine çevrildi. Ülkemizde sıklıkla kullanılan dairesel tip yangın merdivenlerinin yangında her hangi bir şekilde kaçışa imkan vermeyecek demir parmaklıkları, kilitlenebilen kapıları nedeniyle ölümlerin çoğaldığını vurgulayan Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) , yangın merdiveni standartlarının geliştirilmesini ve kontrollerin sıklaştırılmasını istedi.

TÜDEF Genel Merkezi’nden konu ile ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, Ülkemizde yangın merdivenlerinin çoğunun dairesel tip olduğu vurgulanarak; “Dairesel tip yangın merdivenlerinin en altta kapatılabilen, kilitlenebilen kapıları ile merdiven boyunca kaçışa imkan vermeyen demir parmaklıkları var. Yangın çıktığında kilitli kapı ve demir parmaklıklar nedeniyle kaçıp kurtulmak mümkün değil. Yürürlükte olan yangın merdiveni standartları, merdivenlerin eni boyu, yanmaz malzemeden yapılmasını öngörürken, güvenlik açısından nasıl kaçılabileceği konusunda bir tedbir getirmemiş” denildi.

Yangın merdivenleri konusunda Ankara’da birkaç bölgede TÜDEF’ in gözlemler yaptığı belirtilen açıklamada devamla; “Üzülerek gördük ki, yangın merdivenlerinin büyük çoğunluğu kilitli. Birçoğunun önü ya otopark olmuş ya da yangın merdiveni ile zemin arasında üç dört metre fark var. Bazı yangın merdivenleri depo olarak kullanılıyor. Bazısının kapısına ise hırsızların asma kilitleri sökmelerinden bıkılarak kaynak yapılmış durumda. Bu tür yangın merdivenleri ile yangında can kaybını önleyeceğiz derken can kaybını artırıyoruz. Bu durumun önlemesi için bütün AB ülkeleri ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, etrafında demir parmaklıkları ve kilitlenebilir kapısı olmayan ‘Z tipi’ yangın merdivenlerine geçilmesi gerektir. Özellikle hastane, okul, dershane ve kamu kurumlarındaki yangın merdivenlerinin ilgili kuruluşlar ve belediyeler tarafından daha sık kontrol edilmesi, kaçış anında güvenlik standartlarına uygun olmayan ve kilitli kapılara yönelik cezai tedbirlerin artırılmasını istiyoruz” denildi.

Basınımıza ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Hasan ATAK
Genel Başkan

İletişim:
Sinan Vargı
Yönetim Kurulu Üyesi
0 533 716 40 40