İnsan sağlığı, can ve mal güvenliği, çevre ve tüketici korunması açısından tehdit içermeyen ve azami koruma sağlayan tüm satın aldığımız ürünler Güvenli Üründür.

Ürünün güvenliğini sağlamak ve bu nedenle denetim yapmak kamunun görevidir. Ancak toplumun, tüketen her bir bireyi olarak aldığımız ürünün üzerindeki belirli bilgi ve işaretleri kontrol etmeliyiz. Uygunsuz ürünü şikâyet ederek kamunun kanun kapsamında gereğini hızlıca yerine getirmesine katkı sağlamak toplumsal sorumluluğumuzdur.  Böylece sağlığımızı, malımızı, ailemizi tehdit eden bu ürünlerin piyasadan kaldırılmasını sağlar, Piyasada güvenli ürün üreten sektörlerimizi de koruyarak ekonomimizin kalkınmasına ciddi katkı sağlamış oluruz.

Bir ürünün zararsız ya da tehlikesiz olduğunu nasıl anlarız?

  • Ürün üzerinde ki açıklamalar ve işaretleri kontrol etmeliyiz.
  • Oyuncak, elektrikli cihazlar, kişisel koruyucu donanımlar (Baret, koruyucu eldiven, güneş gözlüğü vs.) tıbbi cihazlar, yapı malzemeleri (pencere, beton, çimento vb.),gemi teçhizatı ve gezi amaçlı tekneler. Teknik mevzuatta belirtilen temel gereklere uygun olduğunu ve gerekli bütün uygunluk değerlendirme süreçlerinden geçtiğini gösteren ‘’ CE ‘’ işaretinin bulunması zorunlu ürünlerdir.
  • ‘’ CE ‘’ ;ürünün güvenli olduğu, Avrupa Birliği standartlarına uygun olduğu, sağlığa zararsız olduğu, Türk standartlarına uygun olduğu, kanserojen madde içermediği anlamlarını taşır.
  • Ancak ‘’ CE ‘’ işareti bulunmayan ürünlerin güvensiz olduğu anlamı da çıkaramayız.
  • CE işareti kullanılmayan ürünler içinde belirlenen standartlar ve yasal mevzuatlar mevcuttur ve üretim bu doğrultuda yapılır. Ürün üzerinde ayrıca üretici ve ithalatçı bilgisinin de yer alıp almadığını mutlaka kontrol ediniz.
  • ‘’ TSE ‘’ işareti; ürünün imalatı ve üretim sürecinin yönetilmesi ile ilgili standart bilgileri içerir. Ürünün standardı, teknolojik, sosyal ve ekonomik yaşantının gereklerini göz önüne alarak hazırlanır.
  • ‘’ ISO 9001 ‘’ Kuruluşta Kalite Yönetim Sisteminin işletildiğini gösteren belgedir.
    Ürüne veya hizmete verilen bir belge değildir.
  • Boya kalemi, keçeli kalem pastel boya, wax crayon, guaj boya, parmak boyası, oyun hamuru gibi ürünleri satın alırken Ürün üzerinde “EN 71” standardına uygun olduğunu gösteren işaret bulunmalıdır.
  • Satın alacağınız ürünü, telefonunuza indireceğiniz ‘’ ÜRÜN TAKİP SİSTEMİ ‘’ ( ÜTS MOBİL) uygulaması ile kontrol edebilirsiniz. Uygulamada ürünün barkodunu telefonunuzun kamerası ile taratarak ya da barkod numarasını elle yazarak kontrolü mümkün olmaktadır.

  • Ürünün ilgili açıklamaları ve işaretleri tam olsa dahi, kullanımı sırasında da tehlikelerle karşılaşılması mümkündür. Sıklıkla kozmetik, deterjan ürünlerinde rastlanmaktadır.
  • Yıllar içerisinde tespit edilen tüm güvensiz kozmetik ürünlerin listesine https://www.titck.gov.tr/dinamikmodul/73 adresinden ulaşılabilirsiniz.
  • İlgili bakanlıkların yaptıkları denetimleri sonucu tespit edilen güvensiz ürünlere, Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi adresinden ulaşabilirsiniz.  http://guvensizurun.gov.tr

Şikâyetiniz sonucunda üreticiye yaptırım uygulanabileceğini ve güvensiz ürünlerin bu şikâyet sonunda piyasadan toplatılabileceğini biliyor musunuz?

Güvensiz ürün şikâyetlerinizi kolayca iletebileceğiniz bir web sitesi bulunmaktadır. Şimdilik Gıda harici tüm ürün gruplarının;

Giysiler (tekstil ürünleri, ayakkabılar)

Cep telefonları, piller ve şarj aletleri

Elektrikli aletler

Kozmetik ürünler (sıvı sabun, şampuan, krem)

Deterjanlar, temizlik malzemeleri

Kırtasiye ürünleri

Asansörler, yürüyen merdivenler

Oyuncaklar

Çocuk oyun parkları

Vb.

Oluşturduğu tehlikeler ile ilgili şikâyetlerinizi tek bir adres üzerinden iletebilirsiniz. Bu adresimiz ; www.urunguvenligi.gov.tr