Sanayicileri elektrik çarptı, zam kaçınılmaz

CHP’li Böke, elektrik tedarik eden şirketlerin dövizdeki artışı bahane ederek şirketlerle sözleşmeleri iptal ettiğini belirterek, “Yeni sözleşmeler yüzde 20 zamlı fiyattan yapılıyor” dedi

Elektrik dağıtım şirketlerinin kur ve üretim maliyetlerindeki artışı gerekçe göstererek organize sanayi bölgelerindeki (OSB) sanayicilerin kullandığı elektriğe yüzde 20 zamlı tarife uygulaması Meclis gündemine taşındı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Doç. Selin Sayek Böke, TBMM’ye verdiği soru önergesinde, bir süre önce elektrik kesintileri sebebiyle mağdur olan OSB’lerdeki sanayicilere bir darbenin de elektrik tedarikçilerinin sözleşmeleri iptal etmesiyle geldiğini bildirdi.

DEVLETTE DE PAHALI

Elektrik şirketlerinin kurun artması nedeniyle mevcut sözleşmelerdeki fiyatın kâr sağlamadığını öne sürerek başta OSB’ler olmak üzere iş dünyasıyla yaptıkları sözleşmeleri iptal etmeye başladığını ifade eden Böke, şirketlerin mevcut sözleşmeleri iptal edip yeni sözleşmeleri yüzde 20 zamlı fiyattan yapmayı teklif ettikleri yönünde şikayetler aldıklarını söyledi.

Böke, OSB’lerin sözleşmeleri bu fiyattan yenilememesi ve elektriği devletten almayı seçmesi halinde de durumun değişmediğini, OSB’lerin her iki durumda da yüzde 20 zamlı fiyattan elektrik satın almak zorunda bırakıldığını belirtti.

MALİYETLER ARTACAK

OSB’lerin yargı yoluna gitmek zorunda kaldıklarına işaret eden Böke, “Sanayicilerin üretimde kullandığı elektriğe örtülü olarak yüzde 20 zam gelmesi anlamına gelen bu gelişmelerin, maliyet artışına, bu artışın da üretime ve fiyatlara yansıması kaçınılmaz görünüyor” dedi.

Böke, Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, ”Elektrik şirketlerinin iş dünyasıyla yaptıkları sözleşmeleri iptaliyle başlayan süreçten Bakanlık olarak haberdar mısınız? Konuyla ilgili herhangi bir inceleme ya da araştırma başlattınız mı?” diye sordu. E

lektrik fiyatlarındaki yüksek artışın nedeninin açıklanmasını isteyen Böke, “Söz konusu sözleşme iptalleri ve bu iptallerin sonuçları nedeniyle ekonomik olarak zarar gören firmalar için, zararın telafisine dönük bir önlem hazırlığınız var mıdır? Maliyeti artan ve üretimi durma noktasına gelen OSB’lerin bu sorunlar nedeniyle yaşadığı ekonomik kaybın, sadece 2017 yılında, ülke ekonomisinde yol açacağı kayıp ne kadardır?” şeklindeki sorularının da yanıtlanmasını istedi.

SÖZLEŞMELER FESHEDİLEMEZ

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, son elektrik kullanıcılarının sözleşme iptaline zorlanamayacağını söyledi. Deniz, “Elektrik sözleşmeleri belirli süreler için yapılıyor. Borç ödenmezse sözleşme fesih olunur. Böyle bir şey söz konusu değilse hiçbir son kullanıcı yeni sözleşme yapmak zorunda değil. Baskılar da anlamsız. Sözleşme bitene kadar belirlenen bedel üzerinden elektriği satın alma hakkına sahipler” dedi.

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Yeşil de bazı OSB’lerde elektrik fiyatlarına zam yapıldığını söyledi. Yeşil, “Tedarikçi firmalar bunu yapıyorlar. OSB’ler de bunları bırakınca mecbur dağıtımcı şirketlere gidecekler. Tedarikçilerin bir kısmı dağıtıcı şirketlerin yan kuruluşları. Orada daha ucuza değil de gittiği dağıtıcıdan daha pahalıya alsın diye de bu tür numaraları yapıyor olabilirler” diye konuştu.

Taylan Büyükşahin/Sözcü