Koç Holding’in ikinci çeyrek bilançosunda enerji ve otomotiv şirketleri öne çıkarken 6 aylık finansal performans tablosu da gün yüzüne çıktı.

Koç Holding’in ikinci çeyrek net kârı geçen yıl aynı döneme göre yüzde 54.4 artarak 1.42 milyar liraya yükseldi.

Koç Holding’in bu sabah KAP’a gönderdiği ikinci çeyrek sonuçlarına göre, holdingin toplam hasılatı da yüzde 36 artışla 23.2 milyar liraya ulaştı.

Koç Holding’in ikinci çeyrek bilançosunda enerji ve otomotiv şirketleri öne çıkarken 6 aylık finansal performans tablosu da gün yüzüne çıktı.

Holding, 2017’nin ikinci çeyreğinde 1,4 milyar TL net kâr elde etti.

Önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 54,4 artan ve 1,25 milyar TL’lik beklentileri aşan bu rakamla birlikte 6 aylık dönem kârı 2,54 milyar TL’ye ulaştı.

6 aylık kâr da önceki yılın aynı döneminin yüzde 77,2 üzerinde gerçekleşti.

Aktif değeri 2016 sonuna göre yüzde 6 artışla 93,03 milyar TL’ye ulaştı. Holding’in solo nakit pozisyonu 2 milyar 55 milyon TL. 6 ayda kombine yatırım miktarı 2,9 milyar TL.

ENERJİ VE OTOMOTİV ETKİSİ

İş Yatırım,  net kâr rakamında  enerji ve otomotiv segmentlerinin güçlü katkısına dikkat çekti.  Garanti Yatırım ise tahminlerden sapmada Tüpraş ve Tofaş’ın beklentilere göre sırasıyla yüzde 47 ve yüzde 15 artan kârlarına dikkat çekti.

Holdingin FAVÖK’ü ikinci çeyrekte yıllık yüzde 69 artışla 2,2 milyar TL’ye çıktı. FAVÖK marjı yıllık bazda 1,9 puan artarak yüzde 9,7’ye çıktı.

FAVÖK rakamındaki güçlü artışta enerji sektörü öne çıkıyor. Enerjide FAVÖK yıllık bazda yüzde 89 artarken otomotiv ve dayanaklı mallar sektöründe bu artış sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 17’de kaldı.

HANGİ ŞİRKET NASIL PERFORMANS GÖSTERDİ?

Şirketin halka açık iştirakleri holding net aktif değerinin yüzde 90’ından fazlasını oluşturuyor ancak toplu bir bakışta görünüm şu şekilde özetleniyor.

TÜPRAŞ

Tüpraş’ın toplam satış hacmi, ihracattaki yüzde 20 ve yurtiçindeki %1’lik büyüme sayesinde yıllık bazda yüzde 5 artarak 15,3 milyon ton’a ulaştı.

Bu dönemde Tüpraş’ın kapasite kullanım oranı geçen senenin aynı dönemindeki yüzde 100,9 seviyesinden yüzde 111,5 çıktı, beyaz ürün verimi de aynı dönemde 2 puan artışla yüzde 77,6 seviyesine ulaştı.

Rafine kârlılıklarındaki olumlu gelişim, kapasite kullanımındaki artış ve ürün optimizasyonu sayesinde FAVÖK tutarı, yıllık bazda yüzde 205 büyüyerek 3,1 milyar TL seviyesine çıktı ve altı aylık dönem kârı 2,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Önceki yılın aynı döneminde bu rakam 409 milyon TL’ydi.

AYGAZ

Türkiye’de LPG satışları ilk beş ayda yüzde 2 daralırken Aygaz’ın yurt içi LPG satışları özellikle otogazda pazar payı kazanımlarının etkisiyle yüzde 0,2 büyüdü. Öte yandan, Aygaz ihracat hacmini yüzde 18 artırmayı başararak toplam satış hacminde yüzde 8’lik büyüme kaydetti.

 Hacim artışı ve yükselen LPG fiyatlarının etkisiyle Aygaz’ın konsolide cirosu yıllık bazda yüzde 29 büyüyerek 4 milyar TL seviyesine ulaştı. Net kâr 325,96 milyon TL oldu. Önceki yılın aynı döneminde bu rakam 325,9 milyon TL’ydi.

TOFAŞ VE FORD OTOSAN

Türkiye’de otomotiv satışları 2017’nin ilk yarısında yüzde 9 daraldı. Koç Holding tarafındaki satışlar ise özellikle güçlü seyreden ihracat etkisiyle, 2017 yılının ilk yarısında Tofaş’ta yüzde 10, Ford Otosan’da yüzde 5,5 büyüdü.

Tofaş, yurt içi sektör satışlarının daraldığı bu dönemde, Fiat Egea binek araç satışları sayesinde yurt içi satış hacmini geçen seneye paralel tuttu.

Otosan, ihracat adetlerindeki yükseliş, yüksek kapasite kullanım oranı, yurtiçi satış karmasının desteği ve kârlılığa odaklı fiyatlama stratejisi sayesinde, FAVÖK tutarını senelik bazda yüzde 27 artarak 944 milyon TL’ye taşıdı. Tofaş ise yılın ilk yarısında güçlü fiyatlama stratejisi ve artan hacimler sayesinde FAVÖK tutarını yüzde 43 arttırarak 895 milyon TL’ye taşıdı.

Türkiye otomotiv pazarı için bu yıl son revizelerle Koç şirketleri, yüzde 5-8 civarında bir daralma öngörüyor. Kendi satışlarında ise Ford Otosan yüzde 10 artış, Tofaş yüzde 11 artış bekliyor.

TÜRK TRAKTÖR

Türk Traktör’ün iç pazara satışları yüzde 5 arttı, ihracatı ise yüzde 12 daraldı. FAVÖK senelik bazda yüzde 12 düşüşle 233 milyon TL oldu. Bu durumda artan hammadde maliyetlerine rağmen fiyat artışlarının sınırlı kalması etkili oldu.

ARÇELİK

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği verilerine göre, 2017 yılının ilk yarısında Türkiye beyaz eşya pazarı altı ana ürün grubunda senelik bazda yüzde 27 oranında büyüdü.

Arçelik ise cirosunu yüzde 29 arttırarak 9,7 milyar TL seviyesine taşıdı. Bu dönemde Türkiye’den elde edilen gelirler, güçlü satış adetleri sayesinde yüzde 26, kur etkisi ve Pakistan’daki Dawlance’ın konsolidasyonu ile uluslararası gelirler ise yüzde 32 arttı.

2017 yılının ilk 6 ayında Arçelik’in brüt kâr marjı; yükselen hammadde fiyatları ve doların başta sterlin olmak üzere birçok para birimine karşı güçlenmesi sonucunda, tüketici elektroniği marjlarındaki daralmanın da etkisiyle 2,7 puan geriledi ve yüzde 31,3 seviyesinde gerçekleşti.

FAVÖK yüzde 14 artışla 981 milyon TL olurken FAVÖK marjı yüzde 10,12de gerçekleşti.

YAPI KREDİ

Yapı Kredi’nin 2016 yılının ikinci çeyreğindeki Visa satış gelirlerinden arındırılmış net kârı 2016 yılının yıllık bazda yüzde 41 artış göstererek 1 milyar 893 milyon TL’ye ulaşırken; özkaynak karlılığı 257 baz puan artışla yüzde 14,7 oldu.

Toplam giderler, gider yönetimi politikalarıyla yüzde 11’lik enflasyona karşın yüzde 8 seviyesinde arttı ve gider/gelir rasyosu yüzde 41’e düştü.

Solo bazda sermaye yeterlilik rasyosu geçtiğimiz yıl sonuna kıyasla 63 baz puan iyileşme göstererek yüzde 14,8 seviyesinde gerçekleşirken; çekirdek sermaye rasyosu da 61 baz puanlık artış ile yüzde 11,2 seviyesine çıktı.

Takipteki alacaklar oranı, yıl başına göre 45 baz puan iyileşme göstererek yüzde 4,32 seviyesine geriledi. Bu düşüşte, 826 milyon TL’lik kısmı ikinci çeyrekte olmak üzere toplam 1,32 milyar TL tutarında takipteki alacak portföyünün satışı ile yeni takipteki alacak oluşumundaki iyileşme eğilimi etkili.